W skrócie
Książka „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” to opracowanie zbiorowe, które proponuje przekąski na różne okazje i z zastosowaniem różnorodnych produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się przepisy z rybami, owocami morza i sezonowymi warzywami. Sałatka z krewetek z rukolą, szpinakiem i awokado to prawdziwy rarytas, który podkreśli smak grillowanych warzyw. Wypróbuj prosty przepis idealny na majówkę.
Sałatka z krewetkami z rukolą – przepis na imprezę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mrożonych krewetek koktajlowych, obranych i oczyszczonych,
- 1 garść rukoli,
- 1 garść liści szpinaku baby,
- 1/2 awokado,
- 1/2 limonki,
- 2 liście czerwonej sałaty,
- kilka gałązek koperku,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- masło do smażenia.
Jak zrobić sałatkę z krewetkami?
Przygotowanie:
- Krewetki włożyć do miski z letnią wodą, rozmrozić, następnie opłukać i osuszyć.
- Czosnek drobno posiekać i smażyć na rozgrzanym maśle przez pół minuty.
- Po tym czasie dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, tak by usmażyły się z każdej strony.
- Dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
- Zestawić z ognia i ostudzić.
- Obraną połówkę awokado przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
- Sałatę porwać na małe kawałki.
- Koperku nie siekać, tylko podzielić gałązki na mniejsze części.
- Do miski włożyć rukolę, szpinak, sałatę, awokado, krewetki i koperek, wymieszać.
- Sałatkę udekorować cząstkami limonki.
Czytaj także: Makaron z krewetkami. Przepis na proste i szybkie danie z krewetkami, chili i natką pietruszki
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z rybami
Wśród przepisów na sałatki uwzględniające ryby wydawnictwo przewidziało sałatkę z tuńczyka w sałacie z fasolą barlotti, a także sałatkę z wędzonego łososia z dodatkiem rukoli, roszponki i pomidorów. Przygotowując sałatki, warto sięgać po produkty wysokiej jakości, aby przygotowane danie podbiło kubki smakowe zaproszonych gości.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Chrupiąca sałatka z rzodkiewką, tuńczykiem i jajkiem. Trudno się oderwać
- Ta sałatka idealnie się sprawdzi dla niezapowiedzianych gości. Zrobisz ją w kwadrans
- Domowa sałatka z kurczaka, kukurydzą i ananasem w kremowym sosie. Poznaj przepis
- Najlepsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdrowe i lekkie danie
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?