MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy biszkopt z truskawkami na deser. Zrób go, a rodzina ci podziękuję. Tak pyszny, że możesz go jeść bez ograniczeń

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Puszysty biszkopt z truskawkami to sposób na domowy wypiek. Ciasto o delikatnej konsystencji świetnie kontrastuje z kwaskowatymi truskawkami. Upieczony biszkopt dekoruję cukrem pudrem, który pięknie prezentuje się z czerwonymi owocami. Poznaj ten nieskomplikowany przepis i ciesz się smakowitym biszkoptem z połówkami truskawek.

W skrócie

Biszkopt delikatny jak chmurka z sezonowymi owocami to prawdziwy rarytas. Możesz urozmaicić jego smak, posypując ciasto płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami laskowymi. Wystarczy, że utrzesz składniki o temperaturze pokojowej, na gładką masę i przelejesz do formy. Na wierzchu ułożysz owoce i upieczesz. Przed podaniem możesz także ciasto ozdobić polewą z białej czekolady lub lukrem cytrynowym. W każdej z tych wersji rodzina będzie zachwycona tym poobiednim smakołykiem.

Widok z góry na biszkopt z truskawkami na talerzu
Domowy biszkopt z truskawkami po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne

Biszkopt z truskawkami – klasyczny przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: dla 6-12 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 500 g truskawek,
  • szczypta soli.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić biszkopt z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek. Umyj je, usuń szypułki i pokrój na kawałki.
  2. Owoce posyp cukrem waniliowym i odstaw na bok, aby puściły sok.
  3. Nastaw piekarnik do nagrzewania do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz stopione masło.
  5. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.
  6. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i wyrównaj.
  7. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek, lekko wciskając je w ciasto.
  8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, do złocistego koloru i suchego patyczka po włożeniu do środka.
  9. Rumiany biszkopt z truskawkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Inne ciasta z truskawkami

Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to spieszę z kilkoma propozycjami. Jeśli lubicie galaretki, to zróbcie ciasto z truskawkami i galaretką. Rozpływający się w ustach krem budyniowy wieńczy dzieło. Ponadto zachęcam cię do zrobienia klasycznego sernika na zimno z truskawkami albo możesz także zrobić ciasto z truskawkami na maślance. Każde z nich możesz podać na co dzień lub na wyjątkowe rodzinne spotkania.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy biszkopt z truskawkami na deser. Zrób go, a rodzina ci podziękuję. Tak pyszny, że możesz go jeść bez ograniczeń - Strona Kuchni

Wróć na blachownia.naszemiasto.pl Nasze Miasto