MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. pixabay.com

Jeszcze możesz znaleźć je w swojej okolicy. Dzikie rośliny jadalne do zebrania w październiku. Gdzie rosną i jak je wykorzystać?

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.

Zobacz również

Zakopane czeka drogowy paraliż? Dwa ronda zostaną zamknięte dla ruchu

NOWE
Zakopane czeka drogowy paraliż? Dwa ronda zostaną zamknięte dla ruchu

Cztery medale polskich kajakarzy w Szeged! Iskrzycka i Koliadych ze złotem

Cztery medale polskich kajakarzy w Szeged! Iskrzycka i Koliadych ze złotem

Polecamy

NIK przeprowadza ankietę na temat przemocy domowej

NIK przeprowadza ankietę na temat przemocy domowej

Najlepsze atrakcje Hamburga: 7 miejsc, które musisz odwiedzić przy okazji Euro 2024

Najlepsze atrakcje Hamburga: 7 miejsc, które musisz odwiedzić przy okazji Euro 2024

Informatory ukażą się szybciej. To przez zmiany w podstawie programowej

Informatory ukażą się szybciej. To przez zmiany w podstawie programowej